Piata recrutarii resurselor umane in 2017

     Fata de anul 2015, cand deficitul de ocupare a posturilor vacante a fost de 61%, pentru 2016-2017 se estimeaza ca procentul sa ajunga la un maxim de 72%, o pondere dubla fata de media europeana, Romania pozitionandu-se astfel pe a treia pozitie mondiala, dupa Japonia si Taiwan, potrivit studiului Manpower privind Deficitul de Talente.

     Acest lucru va determina o lupta din ce in ce mai acerba pentru competentele profesionale adaptate cerintelor angajatorilor, la care se adauga abilitatile sociale  emotionale, aflate intr-o evidenta ascensiune intre criteriile de ocupare. In acest moment accentul este pus pe ce crede angajatul despre o problema decat pe cum sa o rezolve, pe stiinta de a controla propriile emotii si de a interpreta emotiile celorlalti, pe gestionarea conflictului decat pe volumul taskurilor de indeplinit, abilitati care au ca finalitate globala o mai buna performanta

     In ceea ce priveste domeniile profesionale, se observa in continuare lipsa de meseriasi calificati, tehnicieni si operatori, urmati de catre conducatorii auto, personalul din domeniul HoReCa, vanzari si financiar-contabil. In segmentul IT s-a observat in trimestrul trei al anului 2016 o evolutie de doua pozitii a gradului de ocupare. Acestea sunt si domeniile in care se vor face cele mai multe angajari in 2017. Cea mai mare densitate a ofertelor de angajare se va inregistra in primul trimestru al anului, atunci cand companiile starteaza lucrul la proiectele interne, necesarul de resurse umane fiind atunci la cele mai inalte cote.

     Principalele obstacole in recrutarea si selectia de resurse umane pentru aceste joburi sunt competentele de baza necesare profesiei si lipsa de pregatire practica pentru locul de munca, aspect care vor fi tot mai cautate in cv-urile candidatilor. Pentru a contracara aceste sincope in procesul de recrutare si selectie, companiile pluseaza in oferta motivationala cu beneficii si avantaje, suportarea costurilor cu formarea profesionala si, nu in ultimul rand, majorarea salariului de baza.

1732total visits,1visits today

Biblioteca HR