Ce beneficii prefera angajatii?

 Intr-o perioada in care resursele umane au devenit extrem de valoroase pe piata recrutarii, pachetele motivationale sunt esentiale pentru atragerea si mentinerea talentelor, iar avantajele si beneficiile au o pondere covarsitoare in acest sistem, devansand pachetul salarial de baza.

 Studiile arata ca preferintele pentru beneficiile solicitate in cadrul interviurilor de angajare, dupa asigurarile medicale cu un cost financiar destul de ridicat, nu au un impact direct in costuri, printre ele numarandu-se orele de lucru flexibile, mai multe zile de concediu platit sau munca de acasa. Se observa aici o preferinta pentru avantajele non-financiare care asigura un echilibru intre munca si viata personala, fiecare individ fiind avid in aceasta perioada de timp petrecut in familie, cu prietenii, in general de activitati de loisir care sa produca relaxare si un sentiment de detasare de viata profesionala. Un aspect de discutat este concediul restant, care reprezinta un cost ridicat pentru angajatori, in conditiile in care zilele de concediu neefectuate se platesc in momentul parasirii companiei de catre angajat. Comparativ, costul acestor zile se situeaza sub costul unor zile de concediu aditionale efectuate de catre angajat. Mai multe zile de concediu platit sunt si mai eficiente financiar, si mai eficace, acest beneficiu transmitand faptul ca fiecare este responsabil de indeplinirea sarcinilor de serviciu in propriul mod de organizare, manifestandu-se astfel un transfer de incredere catre angajat.

 La polul opus, cel mai putin ravnite beneficii sunt cele care nu au un impact direct in segmentul personal si financiar, cum ar fi cafeaua sau pranzul suportate de catre angajator, activitatile de teambuilding sau praisingurile interne. Desi nu sunt respinse sau nedorite, acestea nu au o pondere considerabila in atractivitatea unei oferte de angajare sau in dezvoltarea atasamentului fata de companie.

 Concluzionand, o reteta de succes in atragerea si retentia talentelor este mixarea unor beneficii cu importanta crescuta in viata personala angajatilor, cu un cost nu atat de mare in companie, dar cu impact crescut in performanta acestora, fiind cunoscut faptul ca, pe langa competenta, motivatia este cheia managementului resurselor umane.

6712total visits,1visits today

Biblioteca HR